Vem har inte i jultider knäckt en nöt och fått en dubbelnöt. Då är det vanligt att vi spelar filipin. Vi tar varsin nöt och kommer överens om en tidpunkt. Den första som säger filipin vinner något man slagit vad om. Det kan vara vad som helst och det är en spännande och rolig aktivitet. Att slå vad med vänner kan man göra på många sätt och det behöver inte vara något som kostar massor. Kanske något trevligt som att den som förlorar ska laga middag till den andra.

Att slå vad eller spela om något har vi gjort i alla tider och alla gör det. Våra barn lär sig tidigt att om man är duktigt på något så kan det löna sig att slå vad. Kanske i kulspelet på gården om glaskulor eller om vem som klarar att göra flest mål i fotboll. På badplatsen så slår man vad om vem som kan hålla andan längst under vattnet. Det är nog just för att det är lite spännande att slå vad som vi människor gör det. Vi söker spänning i olika spel och att vi idag också spelar om pengar på till exempel nätet är vanligt.

Att slå vad, eller spela på oddset är det massor av svenskar som gör varje dag. Att tippa vem som vinner Wimbledon, eller vilket lag som drar hem VM i fotboll är alltid populärt. Men det behöver inte nödvändigtvis vara sport. Man kan spela om vem som vinner Eurovision och man kan också spela om vem som vinner valet i Sverige 2018. Sätt lite färg på tillvaron och slå vad lite mera. Det är både roligt och spännande.