Den 10 juni-10 juli 2016 kommer EM i fotboll att spelas på 10 arenor runt om i Frankrike. Sverige lyckades tillslut ta sig till turneringen efter att slagit ut Danmark i playoff till EM. Zlatan Ibrahimovic ledde laget genom hela playoff-serien och är spetsen som även ska leda svenskarna den 10 juni. Hur långt det svenska laget räcker ska bli spännande att se och man har i tidigare prestationer visat att man kan slå de bästa nationerna i världen.

Sveriges grupp

Sverige hamnade i grupp E tillsammans med nationerna Beligen, Italien, och Irland. Det är totalt sex grupper i turneringen och i år har även det tredjeplacerade laget chans att ta sig vidare till slutspelet. Det är en tuff grupp och för att ta sig vidare får man nog sikta in sig på att komma trea före Irland. Både Beligen och Italien är två stora nationer inom fotbollen och har många framgångsrika resultat de senaste åren. Sverige kommer som underdog och kommer få slåss mot Irland som även är den första och kanske viktigaste matchen i gruppspelet.

Men Sverige var uträknade redan i playoff-kvalet mot Danmark. Många sportjournalister riktade hård kritik mot truppen och Hamrén, det var omöjligt för Sverige att ta sig vidare. Men man bevisade att man har vad som krävs och trots att Zlatan börjar komma upp i åren har han extremt mycket kvar att ge.

3607953_2048_1152

Precis som betting.se redan rapporterat om, så kommer Erik Hamrén att lämna det svenska landslaget efter EM slutspelet. Därför hoppas vi verkligen på att han får avsluta på bästa sätt!

Spelplatser

För att få hålla ett Europamästerskap i fotboll finns det kriterier man måste klara av för att få vara värdland. Sverige försökte tillsammans med Norge 2009 att ansöka om att bli värdland men drog tillbaka sin ansökan efter att båda staterna sagt nej till att bidra ekonomiskt. Dessutom är kraven tuffa och de flesta arenor hade behövts byggas ut. Det blev tillslut Frankrike som fick äran att hålla denna prestigefyllda turnering efter att man vunnit omröstningen över Turkiet och Italien.

Dessa är arenorna och städerna EM kommer att spelas i.

  • Saint-Denis, Stade de France (81 338)
  • Marseille, Stade Vélodrome (67 394)
  • Lyon, Parc Olympique Lyonnais (59 186)
  • Lille, Stade Pierre-Mauroy (60 186)
  • Paris, Parc des Princes (47 000)
  • Bordeaux, Nouveau Stade de Bordeaux (42 115)
  • Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard (41 965)
  • Nice, Allianz Riviera (35 624)
  • Lens, Stade Bollaert-Delelis (38 223)
  • Toulouse, Stadium Municipal (33 300)

Kan regerande mästarna ta tredje raka EM-titeln?

Spanien vann 2008 och 2012. Frågan är om stornationen har vad som krävs för att ta den tredje raka EM-titeln och därmed bli först i Europa att ta vinna tre Europamästerskap i rad. Spanien var faktiskt den första nationen att försvara en EM-titel förra året och skrevs därmed in i historieböckerna.

Man får tuff konkurrens av hemmanationen Frankrike och favorittippade Tyskland. Eller kanske blir det någon av de andra nationen som skräller á la EM 2004 när Grekland tog hem hela turneringen. Vi får hålla våra tummar och hoppas på att bollen studsar rätt för Sveriges del och tar hem guldet till Sverige.